Скажемо "так" океанам і "ні" — пластику в природі | WWF ukraine
Скажемо "так" океанам і "ні" — пластику в природі

Posted on 08 June 2019

8 червня 🌍 Всесвітній день океанів.

Більше 8 мільйонів тонн пластику потрапляє щороку до світового океану. Такі відходи травмують китів, дельфінів, черепах, морських птахів, риб тощо, а також можуть викликати тривалий біль у тварин. Згідно зібраних даних, у цілому 1472 морських видів тварин страждають від забруднення пластиком.

Всесвітній фонд природи WWF розпочав глобальну кампанію “Ні пластику в природі”, яка закликає зменшити забруднення пластиком навколишнього середовища. За даними WWF, 80% пластику, що циркулює у світовому океані, потрапило туди разом із водою річок. Так, пластикова пляшка кинута у воду Латориці або Боржави може потрапити у води океану. Тим більше, що часу у нашої пляшки набагато більше, ніж у людини. Навіть одноразовий пластик живе довше за нас, а накопиченням пластикового сміття ми займаємось щодня. Тому проблема пластику це проблема особистого вибору, який ми робимо щоденно. Зробіть свій вибір правильно, говорить Ольга Денищик, координаторка прісноводного напрямку WWF в Україні.

Глобальна мета кампанії зробити пластикове забруднення соціально, економічно і політично неприйнятним і таким чином до 2030 року очистити природу від пластику. Однак для цього потрібна глобальна угода між країнами. “Настав час, щоб уряди і підприємства також взяли на себе повну відповідальність за забруднення пластиком навколишнього середовища. Долучайтеся до нашої боротьби. Закликайте уряди ввести глобальну та юридично зобов'язуючу угоду, щоб зупинити забруднення пластиком”, говориться у зверненні.

Підписати петицію може кожен. В українців так само є змога долучитися до глобального руху, що каже “ні” пластику в природі. Наразі свій голос віддали більше 80 тисяч людей з усього світу”, зазначила Тетяна Карпюк, координаторка з екоосвіти та волонтерства WWF в Україні.

Факти про пластик:
  • У світі лише 9% пластику йде на повторну переробку.
  • Потрібно сотні років для того, щоб пластикова пляшка розклалася, однак далі вона перетворюється на небезпечний мікропластик.
  • 90% усіх морських птахів мають у своєму шлунку фрагменти пластику.
  • Майже половина виробленого за всю історію людства пластику з’явилася після 2000 року.
  • Щорічно у світі виробляється близько 78 мільйонів тонн пластику.
  • Без термінових системних змін у способі виробництва, використання та утилізації пластику у 2030 році забруднення ним навколишнього середовища швидше за все подвоїться.

Більше 8 мільйонів тонн пластику потрапляє щороку до світового океану.